Termowizja, nazywana niekiedy termografią, jest jedną z metod termicznej kontroli wyrobów. Wykorzystuje zjawisko bezkontaktowej detekcji promieniowania elektromagnetycznego w paśmie średniej podczerwieni (długość fali od ok. 0,9 μm do 14 μm). Kamera termowizyjna może zatem rejestrować emitowane przez ciała fizyczne promieniowanie cieplne o temperaturze od około –40°C do około +2000°C. Zazwyczaj kamery termowizyjne rejestrują zakres od –20°C do +250°C.
Dużą zaletą metody termowizyjnej jest jej brak inwazyjności. Poza tym możliwe jest prowadzenie pomiarów temperatury w miejscach trudno dostępnych. Za pomoca metod termowizyjnych możemy szybko zdiagnozować poprawność pracy elementów elektrycznych i elektronicznych, w tym systemów automatyki przemysłowej, równomierność nagrzewania się obiektów np maszyn, pieców itp.
Instytut wykorzystuje pomiary termowizyjne m.in. do badań:
- systemów ogrzewania siedzeń samochodowych,
- wymienników ciepła,
- szyb.